Τετάρτη, 15 August 2018 11:37

Dagenite, οι μπαταρίες που έχτισαν το όνομα τους με την κορυφαία τους ποιότητα.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(12 ψήφοι)

1948 Dagenite amperorio

 

Η Dagenite, ιδρύθηκε το 1889 από τον William Peto και ήταν η κορυφαία εταιρεία στη βρετανική βιομηχανία μπαταριών συσσωρευτών κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα.

 

1902 1903 Dagenite amperorio

 

Το πρώτο εργοστάσιο της εταιρείας, χτίσθηκε το 1887 στο Feltham του Middlesex της Αγγλίας και το εμπορικό σήμα των μπαταριών που κατασκεύαζε ήταν Peto & Radford. Το όνομα των προιόντων του, έγινε με το πέρασμα του χρόνου συνώνυμο της αξιοπιστίας και τής εξαιρετικής κατασκευαστικής ποιότητας.

 

1903 1908 Dagenite amperorio

 

Το 1902, το εργοστάσιο ήδη κατασκεύαζε μπαταρίες για αυτοκίνητα, λεωφορεία, αεροσκάφη, καθώς και βολτόμετρα, αμπερόμετρα, μπουζί και φορτιστές.

 

Dagenite batteries amperorio 

 

Το 1914, η εταιρεία μετεγκαταστάθηκε στο Dagenham Dock του Checkers Lane, έναν ιδιωτικό δρόμο που ανήκε στην εταιρεία Samuel Williams & Sons Ltd. Τότε, το εμπορικό σήμα πήρε την ονομασία Dagenite και έκτοτε η επιχείρηση αυξήθηκε με ταχύτατους ρυθμούς.

 

1903 1908 Dagenite amperorio

 

Έγινε γρήγορα, ένα από τα μεγαλύτερα, καλύτερα εξοπλισμένα και πιο σύγχρονα εργοστάσια παραγωγής συσσωρευτών στη Μ. Βρετανία και ήταν ένα από τα λίγα αυτόνομα εργοστάσια της εποχής του, που διέθετε δικό του σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (όπως και η Ford που εγκαταστάθηκε εκεί λίγο αργότερα).

 

1907 Dagenite amperorio

 

Το εργοστάσιο της Dagenite, διέθετε τη δική του ισχύ για ηλεκτρικό φωτισμό, για τα ηλεκτρικά του οχήματα, για τη διαμόρφωση των πλακών και για τη φόρτιση των μπαταριών του. Ο ατμός εξάτμισης του σταθμού ηλεκτρικής ισχύος, χρησιμοποιώταν για να θερμάνει κεντρικά το εργοστάσιο. Επίσης, διέθετε εγκαταστάσεις ραφιναρίσματος του μολύβδου, ώστε να εξασφαλισθεί ότι οι πλάκες των μπαταριών θα είχαν την υψηλότερη ποιότητα.

 

1921 Dagenite amperorio 

 

Tο 1916, ξεκίνησαν να τροφοδοτούν με μπαταρίες την πολεμική αεροπορία της Μ. Βρετανίας (ROYAL AIR FORCE). Η εταιρεία εργάστηκε επίσης σε πολλές άμεσες συμβάσεις για το Υπουργείο Αεροσκαφών (Ministry of Aircraft) και κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, παρήγαγε περισσότερα από 5 εκατομμύρια στοιχεία 2 volt, για tanks, θωρακισμένα οχήματα, πολεμικά αεροσκάφη, υποβρύχια, αερομεταφερόμενο εξοπλισμό και διάφορα μυστικά όπλα.

 

1926 1929 Dagenite amperorio

 

Η εξαιρετική αντοχή και αξιοπιστία των μπαταριών Dagenite, τις κατέστησαν μέρος του βασικού εξοπλισμού, των αυτοκινήτων της Rolls Royce. Έτσι, σήμερα, όποιος θέλει να αποκαταστήσει μία προπολεμική Rolls Royce και να την επαναφέρει σε εξαιρετικά αυθεντική κατάσταση, θα πρέπει να της προσαρμόσει και μια μπαταρία Dagenite της δεκαετίας του 1930.

 

1951 Dagenite RR amperorio

 

Το διαφημιστικό σλόγκαν που χρησιμοποίησε η Dagenite εκείνη την εποχή, ήταν: "Σωστή για τη Rolls Royce, σωστή και για εσάς".

 

1935 Dagenite amperorio

 

Το 1919, η επιχείρηση συγχωνεύθηκε με την εταιρεία Pritchett and Gold and Electrical Power Storage Co., Ltd., της οποίας ο Peto έγινε Διευθύνων Σύμβουλος, θέση που διατήρησε μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 1933.

 

1924 1926 Dagenite amperorio

 

Το 1920, το εργοστάσιο παρήγαγε 160 τύπους μπαταριών, από μικρού μεγέθους που χώραγαν σε μία τσέπη μέχρι τεράστιου μεγέθους που χρησιμοποιούνταν σε κεντρικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Η εταιρεία πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη της μπαταρίας του αυτοκινήτου και η επώνυμη μπαταρία «Dagenite» ήταν αυτή που τροφοδότησε μία ηλεκτρική μίζα που τοποθετήθηκε για πρώτη φορά σε αγγλικό αυτοκίνητο.

 

1930 1938 Dagenite amperorio

 

Οι μπαταρίες αυτοκινήτων Dagenite γνώρισαν τεράστια επιτυχία, αφού λόγω της αξιοπιστίας τους, προτείνονταν από τους κατασκευαστές σε όλο τον κόσμο, για εφαρμογή και παροχή ισχύος σε αυτοκίνητα, φορτηγά, τρακτέρ, λεωφορεία, σκούτερ και μοτοσυκλέτες.

 

1941 43 49 Dagenite amperorio

 

Το 1950, το εργοστάσιο απασχολούσε σχεδόν 1000 εργαζόμενους, οι εγκαταστάσεις του κάλυπταν περίπου 17 στρέμματα και ισχυρίζονταν ότι ήταν «ίσως η πιο αυτοτελής μονάδα στην Ευρώπη». Διέθετε επίσης, ένα ενεργό αθλητικό σωματείο, μια υπηρεσία υγείας και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσωπικού για υποσχόμενους νέους.

 

1951 Dagenite amperorio

 

Το 1956, δύο εξερευνητικές αποστολές των Βρετανών στην Ανταρκτική, χρησιμοποίησαν μπαταρίες Dagenite, αφού ήταν οι μόνες που μπορούσαν να ανταπελξέθουν σε συνθήκες συνεχούς παγετού. Επίσης, τις ίδιες μπαταρίες χρησιμοποιούσαν και τα δύο ελικόπτερα Sikorsky S-51 που χρησιμοποιήθηκαν στις αποστολές αυτές.

 

1955 1956 Dagenite amperorio

 

Το 1960, η γιγαντιαία εταιρεία Chloride Electrical Storage Co., με την εξαγορά της εταιρείας Dagenite, απέκτησε τον πλήρη έλεγχο του εργοστασίου, εξακολουθώντας να κατασκευάζει μπαταρίες αυτοκινήτων με τα εμπορικά σήματα Dagenite και Shednought.

 

1960 Dagenite amperorio

 

Το 1965, η Dagenite άλλαξε για πάντα την εμφάνιση των μπαταριών αυτοκινήτου με τη νέα της μπαταρία Easifil, στην οποία το επάνω μέρος ήταν τελείως καλυμμένο, κρύβοντας τις γέφυρες των στοιχείων και εξείχαν μόνο οι πόλοι (κατόπιν ακολούθησαν και οι υπόλοιποι κατασκευαστές μπαταριών).

 

1965 Dagenite amperorio

 

Στα τέλη του 20ου αιώνα το εργοστάσιο μετονομάστηκε σε Chloride Automotive Batteries Limited και στη συνέχεια σε Exide Batteries Ltd. Σήμερα, το σήμα Dagenite, εξακολουθεί να υπάρχει και διατίθεται από την Exide.

 

Dagenite batteries amperorio 002 

 

 

 

Διαβάστηκε 1605 φορές

Επιλέξτε από τις κατηγορίες προϊόντων