Παρασκευή, 17 August 2018 13:39

Sonnenschein, ο πρώτος κατασκευαστής μπαταριών Gel Vrla.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Sonnenschein batteries amperorio

 

Η εταιρεία Accumulatorenfabrik Sonnenschein GmbH, ιδρύθηκε το 1910 στο Βερολίνο, από τον Theodor Sonnenschein, απόφοιτο του πανεπιστημίου Max Planck. Η εταιρεία δημοσίων μαζικών μεταφορών Allgemeine Berliner Omnibus AG, ήταν ο πρώτος πελάτης και έδωσε μεγάλη παραγγελία, που ήταν και η βάση της μετέπειτα ανοδικής πορείας της εταιρείας.

 

Sonnenschein batteries amperorio 002

 

Το 1918, ο Clemens Jonen, ο γαμπρός του Sonnenschein, εισέρχεται ενεργά στην επιχείρηση με σκοπό να δυναμώσει την εταιρεία.

Το1926, ο Clemens Jonen, ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο και τη διοίκηση του εργοστασίου συσσωρευτών Sonnenschein. Το προσωπικό εκείνη τη χρονιά, αριθμούσε 6 άτομα.

Το 1927, η σύζυγος του Clemens Jonen, Edita, επινόησε το εμπορικό σήμα της εταιρείας που ήταν ο μισός ήλιος, το οποίο από τότε κοσμούσε τις μπαταρίες και εξελίχθηκε με τα χρόνια σε εκδόσεις ελαφρώς προσαρμοσμένες στην αντίστοιχη εποχή. Το εμπορικό σήμα εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σήμερα από την εταιρία Exide Technologies για τους συσσωρευτές Gel.

 

1935 Sonnenschein batteries amperorio 001

 

Έως το 1935, η κατασκευή των μπαταριών, γινόταν στο εργοστάσιο που βρισκόταν στην οδό Alt Moabit 104, το οποίο λίγο αργότερα, ήταν μικρό για το μέγεθος της παραγωγής και έτσι έγινε μετεγκατάσταση του εργοστασίου σε πολύ μεγαλύτερο χώρο στην οδό  Huttenstraße 63-64. Μετά την άνοδο της ζήτησης για συσσωρευτές, η εταιρεία μεταφέρθηκε το 1936 σε νέο εργοστάσιο στο Fritz-Werner-Straße, Marienfelde του Βερολίνου.

 

1937 Sonnenschein batteries amperorio

 

Το 1943, στο Ζενίθ της παραγωγικής της δραστηριότητας, η εταιρεία απασχολούσε 338 υπαλλήλους. Το 1945, το εργοστάσιο καταστράφηκε κατά τα 2/3, από τους βομβαρδισμούς των συμμάχων και το 1946, ιδρύθηκε το εργοστάσιο στο Büdingen λόγω της απομονωμένης θέσης του Βερολίνου. Από το 1948, λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Otto Jache, έκανε πειράματα με σκοπό  να στερεοποιήσει τον υγρό ηλεκτρολύτη θειικού οξέος, με τη βοήθεια πηκτικών υλικών.

1950 Sonnenschein 6volt 64 Ah battery

 

Κατά τη δεκαετία του 1950, η Sonnenschein έγινε ο παγκόσμιος ηγέτης στις μπαταρίες μοτοσικλετών. Εντούτοις, η Sonnenschein απώλεσε στη συνέχεια αυτή τη θέση από τους κορεάτες ανταγωνιστές της και η μόνη ισχυρή της θέση στην παγκόσμια αγορά, έμελε να είναι αυτή του κατασκευαστή μπαταριών τεχνολογίας dryfit.

Το 1957, ήρθε η ανακάλυψη του ηλεκτρολύτη τύπου Gel, η Sonnenschein έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και την ίδια χρονιά πήρε το χρυσό βραβείο για την ανακάλυψη αυτης της  τεχνολογίας. Το τμήμα μάρκετινγκ της Sonnenschein, διαφήμισε παγκοσμίως αυτή την πατέντα με το εμπορικό σήμα "dryfit". Την ίδια χρονιά, ο Clemens Jonen πεθαίνει και η επόμενη γενιά της οικογένειας αναλαμβάνει την εταιρεία.

 

1956 Sonnenschein batteries amperorio 001

 

Το 1969, ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε σε 994. Στη δεκαετία του 1980, η εταιρεία Sonnenschein δημιούργησε εργοστάσια στο εξωτερικό, όπως αυτά στο Πόρτο Άλτοτης Πορτογαλίας και στη Νιγηρία. Και τα δύο εργοστάσια πωλήθηκαν αργότερα. Εκείνη την εποχή, η Sonnenschein απασχολούσε 1100 εργαζόμενους.

Από το 1981 έως και το 1990, ο αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε σταδιακά, κάτω από το όριο των 1000 και παρέμεινε συνεχώς εκεί μέχρι το έτος 2000. Το 1987, τέθηκε σε λειτουργία το νέο εργοστάσιο στο Weiden, το οποίο κατασκεύαζε βιομηχανικά στοιχεία, ανακουφίζοντας σημαντικά το εργοστάσιο του Βερολίνου. Το εργοστάσιο αυτό, έκλεισε το 2000, καθώς τα προϊόντα μπορούσαν να παραχθούν πολύ φθηνότερα στο εργοστάσιο του ομίλου Bad Lauterberg της Deutsche Exide GmbH.

Το 1990, η εταιρεία άρχισε να αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες και άρχισαν να σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο πώλησης της.  Το 1992, το 100% των μετοχών της Sonnenschein, πωλήθηκε στη γαλλο-ιταλική εταιρεία CEAC, η οποία συνέχισε την Accumulatorenfabrik Sonnenschein ως ανεξάρτητη κατασκευάστρια μπαταριών μολύβδου.

Sonnenschein amperorio 005

 

Το 1995, το εργοστάσιο του Βερολίνου έκλεισε, αφού η παραγωγή μπαταριών αυτοκινήτων εκεί δεν ήταν πλέον οικονομικά συμφέρουσα. Το 1996, η αμερικανική εταιρεία Exide Technologies, εξαγόρασε τον όμιλο CEAC και η Sonnenschein GmbH συγχωνεύθηκε με την Deutsche Exide GmbH, αποτελώντας πλέον μέρος του Exide Group. Η Exide, βελτίωσε περαιτέρω την τεχνολογία dryfit και έγινε έτσι ο  παγκόσμιος ηγέτης στην τεχνολογία των μπαταριών Gel.

 

Sonnenschein amperorio

Το 2000, άλλαξε η επωνυμία του εργοστασίου σε Accumulatorenfabrik Sunshine GmbH, το οποίο ανήκε πλέον κατά 100% στη γερμανική Exide GmbH.

 

Διαβάστηκε 689 φορές

Επιλέξτε από τις κατηγορίες προϊόντων