Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 09 May 2019 16:39

HOPPECKE Accumulatoren

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

HOPPECKE Batterien 001 

Ο ιδρυτής της Hoppecke, Carl Zoellner, γεννήθηκε το 1865, από μια οικογένεια που ζούσε στην περιοχή Westerland της Γερμανίας και νέος ακόμα μετακόμισε στη Ρηνανία για να αποκτήσει εμπορική εμπειρία.

Με το επιχειρηματικό του πνεύμα δημιούργησε μια εμπορική εταιρεία στην Κολωνία, η οποία γρήγορα μεγάλωσε σε σημαντικό μέγεθος. Εκεί γνώρισε και τη μέλουσα σύζυγό του Auguste Zöllner, με την οποία απέκτησε δύο γιους, τον Ernst και τον Hellmuth.

 

HOPPECKE batterien Carl Zoellner

 

Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1927, όταν ο Carl Zoellner υπέγραψε το καταστατικό της νέας ανώνυμης εταιρείας Hoppecke στο ξενοδοχείο Rosenbaum του Brilon, το έκανε με την υποστήριξη της συζύγου του Auguste, η οποία τον ενθάρρυνε λέγοντας του "Κάνε το, Carl!". Γνώριζε επίσης τις μεγάλες προσδοκίες που είχε προκαλέσει λόγω του ενδιαφέροντός του για αυτή την περιοχή που είχε πληγεί από την ανεργία.

 

HOPPECKE 1929

 

1928

Για το εμπορικό σήμα του εργοστασίου, ο ιδρυτής του Carl Zoellner επέλεξε δύο πράσινα έλατα, με τους κορμούς τους να ενώνονται ώστε να σχηματίσουν ένα μεγάλο H. Το λογότυπο αυτό υπογράμμιζε επίσης τη σύνδεση με την περιοχή Sauerland.

Η γραμμή παραγωγής μπαταριών ραδιοφώνου και αυτοκινήτων ξεκίνησε το καλοκαίρι του ίδιου έτους. Οι μπαταρίες για τα ραδιόφωνα ήταν εξοπλισμένες με πλάκες Plante ή μεγάλης επιφάνειας (που ονομάζονταν πλάκες Gro). Εκείνη την εποχή, δεν ήταν ευρέως διαθέσιμοι οι κατάλληλοι φορτιστές μπαταρίας και έτσι οι μπαταρίες έπρεπε να επιστρέφονται τακτικά στο εργοστάσιο για φόρτιση. Αυτή η διαδικασία ακολουθήθηκε μερικές εβδομάδες αργότερα για τις μπαταρίες φωτισμού τρένων καθώς και για άλλους τύπους μπαταριών αποθήκευσης. Ετσι, η εταιρεία σύντομα υιοθέτησε την κατασκευή μπαταριών μολύβδου-οξέος για σχεδόν όλους τους τομείς εφαρμογής.

 

HOPPECKE batterien 004

 

1929-1930

Τα έτη 1929 και 1930, ήταν επίσης επιτυχημένα για την εταιρεία HOPPECKE. Η Hoppecke εισήλθε δυναμικά στην αγορά μπαταριών αυτοκινήτων και βιομηχανικών εφαρμογών και προετοιμάστηκε για το μέλλον. Ο κύκλος εργασιών για το 1929 ήταν 2,9 εκατομμύρια παλαιά γερμανικά μάρκα, κάτι που επιτεύχθηκε με την προσπάθεια των 201 εργαζομένων της. Η Mercedes Benz ήταν ο πρώτος μεγάλος πελάτης της εταιρείας από το χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

1931-1932

Μετά την επιτυχία των πρώτων χρόνων, το 1931 και το 1932 η παγκόσμια οικονομική κρίση και τα οικονομικά μέτρα του γερμανού καγκελαρίου Brüning, έπληξαν ακόμη και τη HOPPECKE. Ο κύκλος εργασιών κατέρρευσε. Την ίδια στιγμή όμως, η HOPPECKE παρέμενε ο μοναδικός μεγάλος εργοδότης στην περιοχή που προσέφερε ασφαλή απασχόληση.

1933

Η εταιρεία Hoppecke, απέκτησε το δικό της εργοστάσιο πλαστικών, σημαντικό για τη μείωση του κόστους κατασκευής των περιβλημάτων των συσσωρευτών. Όταν το εργοστάσιο αυτό ολοκληρώθηκε το 1933, έφερε την ποιότητα και την τιμή αυτής της σημαντικής πρώτης ύλης υπό τον έλεγχο της εταιρείας και ταυτόχρονα παρείχε απασχόληση στο προσωπικό που διαφορετικά θα είχε απολυθεί.

1934-1935

Από το 1934, απασχολώντας 273 υπαλλήλους, το εργοστάσιο ήταν πλήρως στελεχωμένο. Η λίστα των πελατών της Hoppecke, συμπεριλάμβανε τα κορυφαία ονόματα της γερμανικής βιομηχανίας όπως για παράδειγμα η Daimler-Benz, η Ford, η Klöckner-Humboldt-Deutz, η AEG, η Siemens, οι γερμανικοί σιδηρόδρομοι, το γερμανικό ταχυδρομείο και οι τοπικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής. Τα σημαντικότερα προϊόντα ήταν οι μπαταρίες εκκίνησης, οι μπαταρίες φωτισμού ασφαλείας, οι μπαταρίες οχημάτων, οι μπαταρίες για ραδιοεξοπλισμό, οι μπαταρίες φωτισμού και οι μπαταρίες stationary. Αυτό το γεγονός ανάγκασε την εταιρεία να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της το 1935.

1936 

Το 1936, για διοικητικούς λόγους αλλά και σύμφωνα με το πνεύμα της εποχής, η οικογένεια Zoellner αγόρασε όλες τις μετοχές της εταιρείας που δεν ήταν ήδη στα χέρια τους και άλλαξε τη νομική μορφή της εταιρείας. Η μετοχική εταιρεία έγινε ετερόρρυθμη με αυστηρότερη ευθύνη του ιδιοκτήτη και το νέο της όνομα: Accumulatorenwerk Hoppecke Zoellner & Co., Köln (Κολωνία).

1937-1938-1939 

Η HOPPECKE, συνέχισε να δείχνει ότι σκέφτεται και ενεργεί με προσανατολισμό προς τα εμπρός παρά την τεταμένη πολιτική κατάσταση. Η εταιρεία απέκτησε ένα νέο εργοστάσιο στη Βιέννη και εξήγαγε μπαταρίες μέχρι την Ανατολική Ασία. Το 1939 το HOPPECKE απέκτησε και πάλι ένα νέο όνομα: Accumulatorenwerk Hoppecke Carl Zoellner & Sohn. Με το ξέσπασμα του πολέμου επικράτησε η πολιτική της ελεγχόμενης οικονομίας. Αυτό σήμαινε ότι η HOPPECKE έλαβε εντολές από τις αρμόδιες αρχές, στο πλαίσιο του κρατικού σχεδιασμού και των προδιαγραφών, και περιορίστηκε μόνο στις απαραίτητες πρώτες ύλες για την ικανοποίηση αυτών των παραγγελιών. Για την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου (1939-1945) δεν υπάρχουν αποδείξεις παραγωγής και κύκλου εργασιών. Ωστόσο, από την αδιάκοπη καταγραφή του αριθμού των εργαζομένων μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι οι εγκαταστάσεις παραγωγής παρέμειναν πλήρως αξιοποιημένες καθ 'όλη τη διάρκεια του πολέμου.

1940

Το 1940, η Hoppecke ήταν η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής μπαταριών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. O Carl Zoellner, σε ηλικία 75 ετών, δημιούργησε ένα εταιρικό ταμείο συντάξεων, το οποίο εκείνη την εποχή ήταν ένα ασυνήθιστο μέτρο για μεσαίες επιχειρήσεις. Οι κανόνες προέβλεπαν σύνταξη για τους εργαζομένους, μετά από τουλάχιστον 15 χρόνια εργασίας στην εταιρεία και κατά τη συνταξιοδότησή τους σε ηλικία 65 ετών (ή λόγω ανικανότητας να συνεχίσουν να εργάζονται). Μετά το θάνατό τους, καταβλήθηκε μειωμένη σύνταξη στα επιζώντα μέλη της οικογένειάς τους. Η ελάχιστη σύνταξη ήταν 115 παλαιά γερμανικά μάρκα, ένα εξαιρετικά υψηλό ποσό σε σύγκριση με το μηνιαίο μισθό ενός εργαζομένου, που ήταν περίπου 200 παλαιά γερμανικά μάρκα.
 
 
HOPPECKE batterien 1956
 
HOPPECKE batterien 007
Διαβάστηκε 822 φορές