Τετάρτη, 27 May 2020 20:43

Arthur M. Fitzpatrick, ο θρυλικός ζωγράφος των διαφημίσεων της αμερικάνικης αυτοκινητοβιομηχανίας.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Art Fitzpatrick amperorio 

Ο Arthur "Art" M. Fitzpatrick, γνωστός και ως "Fitz" (24 Νοεμβρίου 1919 έως 16 Νοεμβρίου 2015), ήταν ένας αμερικανός σκηνοθέτης και εικαστικός, γνωστός στην αυτοκινητοβιομηχανία για τις διαφημιστικές εικονογραφήσεις του.


1959 Pontiac Bonneville Convertible by Art Fitzpatrick

 

Το 1936, ο Fitzpatrick εγγράφηκε στο Detroit Society of Arts and Crafts (το σημερινό Κολλέγιο Δημιουργικών Σπουδών). Εκείνη την εποχή, ήταν 17 ετών και εργαζόταν στην Chrysler τη νύχτα, για να πληρώσει τα δίδακτρα του.

 

1959 Pontiac Catalina Vista amperorio

 

Ο John Tjaarda, υπεύθυνος της εταιρείας Briggs Body Company, τον προσέλαβε ως μαθητευόμενο σχεδιαστή, όπου εργάσθηκε σε διάφορα projects για τις εταιρείες Chrysler, Packard και Lincoln (Ο Fitzpatrick πιστώνεται με το σχεδιασμό της Packard 180 sedan).

 

1962 Pontiac Catalina Safari by Art Fitzpatrick amperorio

 

Το 1938, σε ηλικία 20 ετών, μετακόμισε στην Καλιφόρνια με τους γονείς του και εργάσθηκε στον Howard "Dutch" Darrin, όπου ανέπτυξε σχέδια για πακέτα τροποποίησης των μοντέλων της Packard.
Από το 1938 έως το 1942, ο Fitzpatrick, σχεδίαζε τα αριστοκρατικά και πολυτελή τετράπορτα, convertibles και hardtop sedans του Darrin Packard.

 

1964 Pontiac Grand Prix by Art Fitzpatrick amperorio

 

Κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, ο Fitzpatrick υπηρέτησε στο εκπαιδευτικό τμήμα της αμερικάνικης Ναυτικής Αεροπορίας και στο Ναυτικό Γραφείο Έρευνας και Εφεύρεσης, οπότε και συνεργάσθηκε με την Mercury για να σχεδιάσει τις μεταπολεμικές διαφημίσεις της εταιρείας, πριν φύγει από το Πολεμικό Ναυτικό.

 

1969 Pontiac Bonneville 4Door Hardtop by Art Fitzpatrick amperorio

 

Μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, η Mercury προσέλαβε τον Fitzpatrick για να δημιουργήσει τα διαφημιστικά της posters.

 

1969 Pontiac Catalina by Art Fitzpatrick amperorio

 

Ενώ εργαζόταν στην Mercury, ο Fitzpatrick συνεργάσθηκε και με τον Van Kaufman, πρώην σκιτσογράφο της Disney, εξειδικευμένου στα σκίτσα και το γραμμικό σχέδιο. Αυτή ήταν η αρχή της 24ετούς επιχειρηματικής τους σχέσης και της 43χρονης φιλίας που κράτησε μέχρι τον θάνατο του Kaufman το 1995.

 

1965 Pontiac by Art Fitzpatrick amperorio

 

Το 1953, η General Motors προσέλαβε τους Fitzpatrick και Kaufman να υπηρετήσουν ως καλλιτέχνες διαφήμισης της Buick.

 

1971 Pontiac Catalina Convertible by Art Fitzpatrick amperorio

 

Το 1959, η Pontiac, προσέλαβε τους Fitzpatrick και Kaufman, για να αναλάβουν το project "wide-track" της διαφημιστικής της εκστρατείας, το οποίο ολοκληρώθηκε το 1972 και ήταν η μεγαλύτερη και πιο επιτυχημένη διαφημιστική εκστρατεία στην ιστορία της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Αναμφισβήτητα, το πιο αξιοσημείωτο έργο του Fitzpatrick, ήταν η διαφημιστική εκστρατεία "wide-track" της Pontiac, μεταξύ 1959 και 1972.


1971 Pontiac Firebird by Art Fitzpatrick amperorio

 

Αργότερα, οι Fitzpatrick και Kaufman μετακόμισαν στην ευρωπαϊκή θυγατρική της General Motors, την Opel, όπου παρήγαγαν διαφημιστικό έργο για αρκετά χρόνια. Ο Fitzpatrick, είχε μία μεγάλη σταδιοδρομία, άνω των 80 ετών, σαν σχεδιαστής αυτοκινήτων, σκηνογράφος και σχεδιαστής σφραγίδων.

 

1967 Pontiac Bonneville Station Wagon by Art Fitzpatrick amperorio

 

Το 1964, το μεγαλύτερο επίτευγμα του Fitzpatrick έλαβε το πρώτο Εθνικό βραβείο Andy Award (το ισοδύναμο του Όσκαρ της διαφημιστικής βιομηχανίας ), από το Advertising Club της Νέας Υόρκης.
Προς το τέλος της καριέρας του, σχεδίασε δύο σειρές σφραγίδων αυτοκινήτου για την ταχυδρομική υπηρεσία των ΗΠΑ, που κυκλοφόρησαν το 2005 και το 2008.

 

1959 Pontiac Bonneville Vista by Art Fitzpatrick amperorio

 

Επίσης, τα γραμματόσημα του Fitzpatrick είναι μερικά από τα πιο επιτυχημένα γραμματόσημα ειδικής έκδοσης που εκδόθηκαν ποτέ από την αμερικάνικη Ταχυδρομική Υπηρεσία. Και οι δύο σειρές κέρδισαν βραβεία, είναι σήμερα συλλεκτικά αντικείμενα και συγκαταλέγονται στις κορυφαίες αναμνηστικές σειρές.

 

1958 Cadilac Sixty Special by Art Fitzpatrick amperorio

 

Τα διαφημιστικά σχέδια του Fitzpatrick και του Kaufman, είχαν τόσο μεγάλη επιρροή στους άλλους σχεδιαστές, ώστε ο συνταξιούχος σχεδιαστής της Ford, Dick Nesbitt, δημιούργησε μία μεγάλη συλλογή με έργα τους. Ο Fitzpatrick, τιμήθηκε με πολυάριθμα βραβεία για το διαφημιστικό του έργο στην αυτοκινητοβιομηχανία.

1968 Pontiac GTO by Art Fitzpatrick amperorio 

Το 2012, ο Arthur Fitzpatrick έλαβε το βραβείο Lifetime Achievement Award, από το κολλέγιο Art Center College of Design της Pasadena, όπου υπήρξε διακεκριμένος λέκτορας φιλοξενούμενος από το 1965.

 

1963 Pontiac Bonneville Custom Safari Art Fitzpatrick and Van Kaufman amperorio

 

Ο Fitzpatrick ήταν επίτιμο μέλος του Classic Car Club of America (CCCA) και της Automotive Fine Art Society (AFAS), η οποία έχει καθιερώσει προς τιμήν του και ένα βραβείο με το όνομα του, το οποίο απονέμεται ετησίως στο Pebble Beach Concours d'Elegance.

 

1969 Pontiac LeMans Hardtop Coupe by Art Fitzpatrick and Van Kaufman amperorio

Διαβάστηκε 152 φορές

Επιλέξτε από τις κατηγορίες προϊόντων