Σάββατο, 22 April 2017 23:51

Enfield 8000 Neorion, το πρώτο ελληνικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

enfield 8000

 

Tο πρώτο ελληνικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο ήταν το Enfield 8000 Neorion. Είχε περάσει επιτυχώς όλα τα προβλεπόμενα τεστ στη Μ.Βρετανία, ενώ ήδη από τον Ιανουάριο του 1973 είχε υπογραφεί συμβόλαιο μεταξύ Electricity Council (η οποία μέσω του ερευνητικού της κέντρου ήδη από το 1965 πειραματιζόταν με ηλεκτρικά οχήματα) και Enfield Automotive.

 

enfield 8000 Evening outing

 

Η εξέλιξη του αυτοκινήτου πραγματοποιήθηκε στην Αγγλία, όπου η εταιρεία κατάφερε και κέρδισε διαγωνισμό του Συμβουλίου Ηλεκτρικής Ενέργειας (σ.σ. επιβλέπουσα Αρχή, περίπου όπως η ΡΑΕ), αφήνοντας πίσω εταιρείες όπως η Ford και η Leyland, για την προμήθεια περίπου 100 αυτοκινήτων. Η γραμμή παραγωγής του Enfield 8000, ήταν η πρώτη μικρή γραμμή παραγωγής ηλεκτρικού αυτοκινήτου στη νεότερη ιστορία της αυτοκίνησης. Δυστυχώς, το Εnfield 8000, δεν έλαβε ποτέ έγκριση για τη κυκλοφορία του στην Ελλάδα λόγω δήθεν αδυναμίας φορολόγησης του (η επίσημη αιτία). Το βασίλειο της μπανανίας σε όλο του το μεγαλείο.

005 Enfield Neorion 8000

 

Επρόκειτο δε να παραχθεί στις ΗΠΑ, ενώ ο τότε κυβερνήτης της Καλιφόρνια Ρόναλντ Ρήγκαν είχε στείλει ένα μεταγωγικό αεροπλάνο για να μεταφέρει 3 E8000ECC στην Καλιφόρνια, στο πλαίσιο αντιρρυπαντικής νομοθεσίας που είχε τεθεί σε ισχύ στην αμερικανική πολιτεία. Ωστόσο το E8000ECC δεν παρήχθη τελικά στις ΗΠΑ. Το E8000 υπήρξε το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο ευρείας παραγωγής παγκοσμίως, με μοναδική αεροδυναμική (αεροδυναμικός συντελεστής 0,29, μικρότερος κι από μοντέλα της Porsche) και είχε καλαίσθητο σχεδιασμό. Το πλαίσιό του ήταν αλουμινένιο (ενάντια στη διάβρωση), ενώ τα στάνταρ εσωτερικής σχεδίασης ήταν παρόμοια με τη Rolls Royce (π.χ δερμάτινα καθίσματα).

ENFIELD

 

Σχεδιαστές του ήταν οι John Samuel, John Acroyd και ο Κων/νος Αδρακτάς, πρόεδρος και τεχνικός διευθυντής της Enfield. Η ιστορία αυτή, μοιάζει με κινηματογραφική ταινία της δεκαετίας του ’70, με σκηνικό ένα εργοστάσιο αυτοκινήρων στη Σύρο, πρωταγωνιστές έναν ανήσυχος επιχειρηματία, δύο κορυφαίους σχεδιαστές, δεκάδες επιστήμονες, εργάτες και τεχνίτες από τον Πειραιά και τα νησιά, και στο επίκεντρο ένα τρισχαριτωμένο πορτοκαλί αμάξι, το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο ευρείας παραγωγής παγκοσμίως.

001 Enfield Neorion 8000

Διέθετε 2θέσιο αμάξωμα με αλουμινένιο σκελετό και συμβατικές πόρτες, μεγάλες καμπύλες επιφάνειες και θερμαινόμενο παμπριζ, δερμάτινο σαλόνι και ήταν διαθέσιμο σε πορτοκαλί, κόκκινο, λευκό και κίτρινο χρώμα. Ήταν εξοπλισμένο με ηλεκτροκινητήρα 48V DC, ισχύος 8,16 ίππων (6kW) στις 4400 rpm, διέθετε όπισθεν με κουμπί, πίσω κίνηση χωρίς κιβώτιο ταχυτήτων, φορτιστή που συνδεόταν στο ηλεκτρικό δίκτυο και δεν διέθετε σύστημα θέρμανσης της καμπίνας των επιβατών.

 

002 Enfield Neorion 8000

 

Οι μπαταρίες του ήταν οξέος-μολύβδου, χωρητικότητας 110Αh/48V (8 συνολικά x 55Ah/12V) 4 εμπρός και 4 πίσω και υπήρχε ακόμη 1 μπαταρία, για φώτα και αναπτήρα. Γιά τη φόρτιση των μπαταριών εν κινήσει (free-wheeling) υπήρχε σύστημα ανάκτησης της ενέργειας, ενώ χρειάζονταν 6 ώρες για την πλήρη φόρτιση τους. Η αυτονομία κυμαινόταν από 110 έως 130 χιλιόμετρα, ανάλογα με τη μορφολογία του εδάφους. Το συνολικό του βάρος ήταν 965kg, εκ' των οποίων τα 308kg ήταν το βάρος των μπαταριών.

 

003 Enfield Neorion 8000

 

Το μήκος του Enfield 8000, ήταν μόλις 2,7m, με αντίστοιχα μικρό κύκλο περιστροφής και ως εκ' τούτου ήταν ένα ευέλικτο όχημα με ικανοποιητική επιτάχυνση. Το Enfield 8000, ήταν αθόρυβο, έφθανε την μέγιστη τελική ταχύτητα των 70-80 km/h και πέρασε με επιτυχία σε όλα τα tests του Ηνωμένου Βασιλείου. Το κόστος του το 1975, ήταν 2.808 λίρες Αγγλίας (διπλάσιο του Mini Couper και ίσο με του 3λιτρου Ford Capri), ενώ ήταν εγκεκριμένο από το Ηνωμένο Βασίλειο για τη κυκλοφορία του. Κυκλοφόρησαν δύο εκδόσεις του: i) Bicini και ii) Μiner (Σουηδία).

1974 Enfield 8000

Εν μέσω πετρελαϊκής κρίσης το 1973 ο Ανδριώτης εφοπλιστής Γιάννης Γουλανδρής (με στόλο tankers) αγοράζει την εταιρεία Εnfield και αποφασίζει να μεταφέρει τη γραμμή παραγωγής στα Ναυπηγεία Νεωρίου στη Σύρο (που είχε αγοράσει μαζί με τους 2 αδερφούς του πριν από λίγους μήνες) και τα κεντρικά στον Πειραιά με μια νέα εταιρεία λεγόμενη «Ένφιλντ-Νεώριον Ε.Π.Ε.».

 

1973 Enfield 8000 in Syros 002

 

Ο πρόεδρος και τεχνικός διευθυντής της Enfield, διατήρησε τις επιφυλάξεις του για τη μεταφορά της γραμμής παραγωγής στη Σύρο και τασσόταν υπέρ της προώθησης της παραγωγής σε χώρες που είχαν επιδείξει ήδη ενδιαφέρον για την ανάπτυξη ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όπως οι ΗΠΑ με αποτέλεσμα να παραιτηθεί. Ο Κ. Αδρακτάς, ευελπιστούσε δε στην ευόδωση συνεργασιών με επιχειρηματίες, όπως ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ιδιοκτήτης της Ολυμπιακής, ο οποίος επρόκειτο να υπογράψει συμβόλαιο με την εταιρεία για την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, για χρήση στα αεροδρόμια και για ενοικίαση.

 

1974 Enfield 8000 002

 

Η επιθυμία του Γ. Γουλανδρή οδήγησε στην παραγωγή του μοντέλου Ε 8000 σχεδιασμένο από τον Γιώργο Μιχαήλ (βιομηχανικό σχεδιαστή γεννημένο στην Θεσσαλονίκη), ο οποίος είχε προσληφθεί στη νέα εταιρεία. Δημιουργήθηκε μια μικρή παραγωγική μονάδα κατασκευής αυτοκινήτων μέσα σε ένα παλιό νηματουργείο, δίπλα στα ναυπηγεία του Νεωρίου στην Ερμούπολη της Σύρου ενώ τα κεντρικά γραφεία της εταιρεία ήταν στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά.

1974 Enfield 8000 003

 

Στη Σύρο υπήρχε φθηνό εργατικό δυναμικό αλλά χωρίς γνωστικό υπόβαθρο σε κατασκευή αυτοκινήτων και έγινε χρήση απαρχαιωμένων τεχνικών (χειρωνακτική σφυρολάτηση). Το Ε8000 ήταν ένα διθέσιο όχημα, ουσιαστικά ίδιο με το αγγλικό, με ακριβώς τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά και το ίδιο ακριβώς σχήμα. Η μόνη τους διαφορά ήταν ότι αυτό που κατασκευάστηκε στη Σύρο ήταν από αλουμίνιο και οι πόρτες του δεν ήταν συρόμενες αλλά άνοιγαν με το συμβατικό τρόπο. Όλα τα Ε8000 προωθήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

1973 Enfield 8000 001

 

Oι εκδόσεις Bicini και Miner ήταν ελληνικής σχεδίασης από τον σχεδιαστή Γ. Μιχαήλ στηριζόμενα στα ίδια ηλεκτρομηχανολογικά μέρη, όμως ποτέ δεν πέρασαν από έλεγχο crash test. Το πρώτο αυτοκίνητο το οποίο κατασκευάστηκε στη Σύρο κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1973. Συνολικά παρήχθησαν τη περίοδο 1973-1976, 112 αυτοκίνητα και το 1976 η μονάδα παραγωγής και η εταιρεία έκλεισε.

 

1973 Enfield 8000 002

 

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των στελεχών της εταιρείας, να προωθηθεί στην Ελλάδα και για χρήση του από εταιρείες του Δημοσίου αλλά και την Ολυμπιακή Αεροπορία, δεν υπήρχε αποτέλεσμα, λόγω μη απάντησης του Ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών στα αιτήματα της εταιρείας για τον τρόπο φορολόγησης του.

Βλέπετε, οι αυτοί που παρίσταναν τους υπουργούς οικονομικών την εποχή της μεταπολίτευσης, ο Γιάγκος Πεσμαζόγλου (26 Ιουλίου 1974 έως 9 Οκτωβρίου 1974) και ο Ευάγγελος Δεβλέτογλου (21 Νοεμβρίου 1974 έως 28 Νοεμβρίου 1977), απαξίωναν να ασχοληθούν με το θέμα.

 

1973 Enfield 8000 002c

 

Οι πιέσεις που ασκήθηκαν τότε στην ελληνική εταιρεία, ήταν τόσο σε πολιτικό, όσο και σε οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο, οδηγώντας μία ακόμη φιλόδοξη προσπάθεια της ελληνικής αυτοκινητοβιομηχανίας σε πρόωρο θάνατο.

Πρωταγωνιστές του εγχειρήματος αυτού αναφέρουν ότι όλα τα προσκόμματα που έθεσε ο κρατικός μηχανισμός έχουν βαθύτερη αιτία τις πιέσεις του πετρελαϊκού λόμπυ και της συμβατικής αυτοκινητοβιομηχανίας η οποία δεν θα ανεχόταν τη μαζική παραγωγή ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

 

1973 Enfield 8000 003

 

Η περίοδος εν μέσω πετρελαϊκής κρίσης μπορούσε να θεωρηθεί ιδανική για τη προώθηση ενός σύγχρονου μικρού ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου πόλης. 

Στις αρχές του ‘80 βγήκαν σε πλειστηριασμό τα Ε8000 από τα British Energy Councils, τα οποία έγιναν ανάρπαστα από συλλέκτες. Οι αιτίες που οδήγησαν στην εμπορική αποτυχία του Enfield 8000 ήταν το υψηλό κόστος κτήσης του, η μειωμένη αυτονομία του αλλά και η χρονική περίοδος που αυτό αναπτύχθηκε στην Ελλάδα (μεταβατική εποχή από τη Χούντα στη Μεταπολίτευση).

 

1973 Enfield 8000 004

 

Το 2015 στην έκθεση Made by Hellas από το Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου εκτέθηκε ένα Enfield 8000 το οποίο ανήκει στο μουσείο. Ένα αυτοκίνητο υπάρχει πλέον στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι πολύ παλιά υπόθεση, ωστόσο το Enfield ήταν πολύ σημαντικό για την εποχή του.

Ήταν το πρώτο, έστω περιορισμένης παραγωγής, σύγχρονο ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Οι άνθρωποι που το κατασκεύασαν, δεν πρόσθεσαν απλώς μπαταρίες, αλλά έφτιαξαν ένα αυτοκίνητο που εξυπηρετούσε πραγματικές ανάγκες για την κίνηση στην πόλη».

 

004 Enfield Neorion 8000

 

 

Διαβάστηκε 1641 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Volkswagen I.D. Buzz, ηλεκτρικό minivan Renault Dezir concept »

Επιλέξτε από τις κατηγορίες προϊόντων